De toekomst van onkruidbeheersing Rusthoeve

Gepubliceerd op 03 juli 2023

De ontwikkelingen op het gebied van robotisering en mechanische onkruidbeheersing gaan snel. Op de Rusthoeve was 1 juni een bijeenkomst om verschillende mechanische onkruid machines en robots te tonen. Hierbij een beknopt overzicht van de verschillende machines en robots die te zien waren.

De Steketee schoffel is wellicht een bekende. Op het bietenperceel stond hun cameragestuurde bok met schoffelsysteem inclusief vingerwieders. De cameragestuurde bok kan makkelijk worden losgekoppeld van de schoffel waardoor ook andere werktuigen voor andere gewassen makkelijk aangekoppeld kunnen worden. Op dit perceel was niet eerder een bewerking uitgevoerd dus er was redelijk sprake van een dikke korst, desondanks was het resultaat verbluffend. Kosten zijn +- 60,000 euro (30,000 euro schoffel+vingervieder en 30,000 voor cameragestuurde bok).

Zoals te zien op de foto’s is het resultaat erg goed. Op dit perceel hadden bodemherbiciden goed gewerkt dus onkruiden waren er niet om effect goed te zien.

Een vergelijkbaar systeem met cameragestuurde schoffel met vingerwieders heeft Carré. Bouw is iets anders, met grotere schijven met tanden om makkelijker door de grond te gaan. Resultaat van demonstratie was ook goed, al waren vingerwieders niet helemaal goed afgesteld voor goed resultaat.

Het apparaat wat op elk biobedrijf en waarschijnlijk in de toekomst op veel gangbare bedrijven niet kan ontbreken is de eg. In bijna alle gewassen te gebruiken. De ontwikkeling is de afgelopen jaren hard gegaan en enorm verbeterd. Op Rusthoeve een demo in zaaiuien. Grond is niet bewerkt en had een korst, dus had eigenlijk eerder begonnen moeten worden of even moeten worden geschoffeld. Het systeem van Treffler werkt goed, is wel prijzig, een eg van +- 13m kost ook al rond de 50.000 euro.

Daarnaast waren er verschillende robots te zien.

Meeste goedkope variant is de Farmdroid die op het onkruid platform van de Cosun ook te zien zal zijn/is. Machine zaait bieten op GPS en kan spotspraying op zaad toepassen met herbiciden, hiermee reductie van 90% mogelijk. Vervolgens wordt er geschoffeld op basis van GPS. Zelfde machine moet dus wel zaaien en schoffelen. Deze machine en meeste robots gaan uit van een werksnelheid van 1ha/dag.

Farmdroid kost +- 80,0000 euro en werkt op zonnenergie dmv zonnepaneel op dak.

Naio en Agrointelli robot zijn ook zelfrijdend. De Naio is een licht apparaat en die van Agrointelli een zware machine waarin werktuigen kunnen worden gehangen. Hier kunnen zelfde werktuigen worden gehangen die ook achter trekker te gebruiken zijn. Kosten beginnen vanaf 200.000 euro.

Een kleinere robot specifiek ontwikkeld voor de biologische wortelteelt is de Oddbot. Deze kleine robot kan 2 rijtjes tegelijk aanpakken en trekt of duwt de onkruidjes eruit. Kan ook ongeveer 1 ha doen per dag. Is ontzettend licht. Kost ongeveer 100.000 euro. Een perceel van +- 5-7 ha zou je hiermee wekelijks kunnen doen.

Systeem wat we vorig jaar bij Tour de Boer hebben gezien is dat van Pixelfarming. Dit systeem moet je zelf nog wel leren per teelt hoe hij onkruid herkent. Kost ook minimaal 200.000 euro. Deze uitrusting was uitgerust met messen die gras-klaver tussen biologische knolselderij wegmaaien en een laser die onkruiden wegbrand.