Hoe kies ik de juiste groenbemester?

Gepubliceerd op 01 juli 2025

Er wordt de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar groenbemesters. Zo leggen we vanuit CropSolutions ook jaarlijks demovelden aan en zijn we partner van de PPS Groenbemesters. Vooral in bouwplan verband hopen we in deze PPS bepaalde vragen over groenbemesters op te lossen. Veel weten we echter al wel door jaren ervaring. De situaties veranderen echter voortdurend, zoals een bemestingsnorm voor groenbemesters die is verdwenen en een stimulans om groenbemester de winter over te laten staan. Om tot de juiste groenbemester voor uw percelen te komen kunt u de volgende punten doorlopen:

  1. Zaaitijdstip
  2. Teeltdoel
  3. Winterhard of vorstgevoelig
  4. Volggewas
  5. Stikstofbehoefte

Zaaitijdstip

Het belooft een vroeg oogstjaar te worden, dus mogelijkheden om vroeg een groenbemester te zaaien. Zorg echter wel dat de omstandigheden voor het zaaien goed zijn, dus houd net als bij de andere gewassen rekening met de weersomstandigheden. Probleemonkruiden opruimen, slechte structuurplekken oplossen door te woelen, het maken van een goed zaaibed, zorgen dat de groenbemester in het vocht kan worden gezaaid, zijn factoren die allemaal misschien nog wel belangrijker zijn dan de type groenbemester die u kiest.

Zaait u vroeg houd dan rekening met de hogere stikstofbehoefte van de groenbemester en dat de kans op ongewenste zaadvorming groter kan zijn. Des te vroeger er gezaaid wordt des te harder de groenbemester ontwikkeld en sneller de bodem bedekt en hiermee onkruid onderdrukt. Wordt er later gezaaid, dan wordt er idealiter meer verzaaid om de bodem toch zo snel mogelijk te bedekken.

Teeltdoel

Is het teeltdoel organische stof opbouwen, aaltjes reduceren, bodembiodiversiteit stimuleren of de structuur verbeteren? Zijn aaltjes een uitdaging op uw bedrijf, kijk dan met behulp van het aaltjesschema op Best4Soil welke groenbemesters voor jou het meest geschikt zijn. Is organische stof opbouwen het doel, kies dan groenbemesters die dit goed doen zoals bijvoorbeeld Japanse haver. Op Best4Soil kunt u ook schimmelschema’s maken om te zien of groenbemesters geen ongewenste schimmels vermeerderen. Zo kan Japanse haver Fusarium vermeerderen wat niet gewenst is wanneer zaaiuien het volggewas zijn.

Winterhard of vorstgevoelig

Dit jaar is door droogte de opkomst op diverse percelen waar niet geploegd is beter dan op geploegde grond. Het kan daarom interessant zijn om groenbemesters de winter over te laten staan. Op deze manier krijgt u ook nog stikstofruimte voor uw groenbemester. Dit kan een winterharde of vorstgevoelige groenbemester zijn. De ene groenbemester vriest makkelijker af dan de ander. Daarnaast is het zaaitijdstip belangrijk voor de vorstgevoeligheid. Een gewas wat vroeg gezaaid is en generatief de winter in gaat zal makkelijk afvriezen. Een groenbemester die laat gezaaid is en vegetatief is zal niet snel bevriezen.

Volggewas

Zeker wanneer er niet geploegd wordt is de keuze van de groenbemester en het volggewas belangrijk. Zeker voor fijnzadige gewassen is een grote groenbemester met grove stengels niet handig om een goed zaaibed van te maken. Voor aardappelen is al veel meer mogelijk. Daarnaast is het ontzettend belangrijk welke mechanisatie u en uw loonwerker tot jullie beschikking hebben om de groenbemester te verkleinen en om te zaaien.

Stikstofbehoefte

De stikstofbehoefte verschil veel per type groenbemester. Een bladrammenas heeft veel stikstof nodig voor een goede ontwikkeling. Kiest u voor een resistente bladrammenas om bijvoorbeeld het bietencysteaaltje te reduceren, zorg dan dat uw voldoende bemest en eventueel stro afvoert. Is vooral onder- en bovengrondse biodiversiteit een doel dan kan het beste voor een mengsel worden gekozen met veel vlinderbloemigen. Zeker wanneer er vroeg wordt gezaaid zullen de vlinderbloemige componenten het nog goed doen.

Kijk hier de mogelijkheden van groenbemesters