Akkerranden en groene braak

Gepubliceerd op 02 maart 2023

Met een bufferstrook met kruiden zorgt u voor meer biodiversiteit en creëert uw voedselbronnen voor natuurlijke vijanden. Om punten te scoren voor het nieuwe GLB heeft u minimaal van 1 april tot 1 oktober een bufferstrook met kruiden die samenvalt met een verplichte bufferstrook vanuit het 7de ActiePlan Nitraat.

De bufferstrook is minimaal 3 meter breed en maximaal 12 meter breed. Minimaal 25% van de bufferstrook is bedekt en gelijkmatig verdeeld met kruiden en vlinderbloemigen gewassen. U bemest de bufferstrook niet en gebruikt geen chemische gewasbeschermingsmiddelen. U beweidt of oogst de bufferstrook ook niet. De bufferstrook hoeft dus niet elk jaar opnieuw te worden ingezaaid als er maar altijd 25% van de bufferstrook zichtbaar bestaat uit kruiden en vlinderbloemigen

Groene Braak

Groene braak telt mee als eco-activiteit als er een oppervlakte wordt ingezaaid van minimaal 3 meter breed en is bedekt van 31 mei tot en met 31 augustus. U mag geen bemesting en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. U mag niet beweiden en niet oogsten. Groene braak kan op verschillende manieren worden ingevuld, de meest praktische zijn:

  • Agrarisch natuurmengsel
  • Drachtplanten
  • Raketblad
  • Tagetes Patula

Vraag de folder ‘Akkerranden en groene braak’ aan