Akkerbouw Update 18 – Juli 2024

Gepubliceerd op 22 juli 2024

Aardappelen

Phytophthora
De Phytophthora-aantasting is nagenoeg overal onder controle dankzij de stevige inzet van middelen. Het is nu belangrijk om gesloten schema’s te handhaven. Het gebruik van een BOS-systeem kan helpen bepalen hoe lang het interval tussen toepassingen moet zijn. Naarmate de gewasgroei afneemt, kan dit interval langer worden, mits de omstandigheden dit toelaten.

Bladmeststoffen en plantversterkers
De komende dagen worden zwaar voor veel gewassen, waaronder aardappelen. Het relatief zwakke loof krijgt te maken met veel verdamping en instraling. Vooral in de pootgoedteelt slijten de gewassen al fors. Hoewel het aantal aangelegde knollen goed tot zeer goed is, is het de vraag of het gewas dit potentieel kan realiseren. Tijdige inzet van bladmeststoffen en Stressimmune kan het gewas helpen blijven produceren. Bladanalyses op kleigrond tonen over het algemeen lage waarden van stikstof, magnesium, mangaan en borium. Ook bodemstikstofmonsters (0-30) zijn ongekend laag voor deze periode van het jaar. Bij veel ondiepe beworteling liggen gebrekverschijnselen op de loer.

Alternaria
Alternaria wordt vaak later zichtbaar, maar is nu al volop aanwezig in gevoelige rassen. Zorg voor voldoende voeding en chemische bestrijding.

Zaaiuien

Valse meeldauw
In de zaaiuien is de afgelopen week een explosie van aantastingen met valse meeldauw ontstaan, zichtbaar in de percelen. De infectie hiervan vond twee tot drie weken geleden plaats. Een intensief bespuitingsprogramma kan de aantasting in eerste instantie verder doen uitbreiden, vooral als er eerder weinig aan beheersing is gedaan. De huidige middelen hebben alleen een preventief effect en lijken ogenschijnlijk niet meer effectief.

Door de intensieve inzet van middelen komt er een extra product op de markt: Zorvec Epicaltrin, waaraan Kenbyo of Amistar moet worden toegevoegd. In combinatie met Amistar is dit vergelijkbaar met Orondis + Amistar met dezelfde doseringen. Er wordt veel gesproken over toevoegmiddelen om de infecties te stoppen. Van de meeste is er geen enkel onderzoek naar effectiviteit, gewasveiligheid of toelaatbaarheid. Kies bij noodzakelijke toevoegingen voor bladmeststoffen of plantversterkers zoals foliplus koper, foliplus zwavel of Cropactive Silicatop.

Suikerbieten

Cercospora
Bijna overal in Nederland zijn de eerste vlekjes met Cercospora gevonden, met enkele regio’s als uitzondering. De eerste toepassingen met fungiciden zijn inmiddels ingezet. In Angeren richt de CS-proef zich dit jaar op de meerwaarde van toevoegmiddelen. De basis is foliplus Supremo, aangevuld met diverse producten die worden getest.

WVTTK
De graanopbrengsten zijn tot nu toe zeer matig, met enkele uitschieters. Zomergranen lijken daarbij iets beter dan wintergranen. Bonenvlieg is het hele jaar al volop aanwezig en blijft voor schade zorgen, vooral in stamslabonen. Capirel + beregenen of regen kan de schade iets beperken, maar vaak is dit al te laat.